Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Egy munkás nap a Finn Nagykövetségen

A Leöveyben három évvel ezelőtt indult be a finn nyelv tanítása kisfakultáció keretében, mi – Urbán Daniela (13.E) és Kurucz Dániel (12.B) – elsőként csatlakoztunk a csoporthoz.

Március 30-án, a pályaorientációs nap keretében lehetőséget kaptunk, hogy ellátogassunk a budapesti Finn Nagykövetségre.

Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk. Garai Szilvia, a konzul asszisztense megmutatta nekünk a könyvtárat, mely egyébként a nagyközönség előtt is nyitva áll. Majd felkísért az első emeletre, ahol Kiss Katalin titkárnő gondjaira bízott bennünket. Ő bemutatott minket az ott dolgozó finn kollégáinak, akik mind nagyon kedves emberek. Rendkívül kellemes volt a légkör, a finnek pedig többé-kevésbé beszéltek magyarul is. Miután megtörtént a bemutatkozás, Katitól kérdezhettünk bátran, mindenre válaszolt, majd elmondta, hogy mit is fogunk a nap folyamán csinálni a követségen. Több feladatot kaptunk. Az egyik az volt, hogy a nagykövetnek gyűjtsünk információt Nyíregyházáról az interneten keresztül, ugyanis két nappal később készült leutazni. A nagykövet, Jari Vilén gyakran szokott vidékre látogatni, hogy minél több kapcsolatot teremtsen. És mivel szereti tudni, hogy hová megy, kikkel találkozik, ezért háttéranyagokat kell készíteni a számára. Danira büszkék lehetünk, mert le is fordította finnre, amit találtunk! Más jópofa feladatot is kaptunk: elbírálhattunk pályázati munkákat, fogalmazásokat és rajzokat, valamint finn rock és metal CD-t hallgattunk meg, majd el kellett mondanunk, hogy hogyan tetszenek nekünk, mert ezeket a válogatásokat magyar fiataloknak szánták ajándékba. Amit mindketten nagyon sajnáltunk, hogy a tervekkel ellentétben nem találkozhattunk a nagykövettel, mivel épp aznap érkezett egy vendége Finnországból és egész nap vele kellett lennie. De kárpótlásul a nagykövetség rezidenciáján ebédelhettünk igazi finn paradicsomlevest és finom húsos pitét, amiket a nagykövet finn szakácsa „ütött össze nekünk”, hogy bírjuk az egész napi munkát. Végül, mintha ez még nem lenne elég, mindketten kaptunk ajándékkönyveket és tollakat is.

Összességében nagyon élveztük a napot. Ha csak rövid beszélgetések erejéig is, de élesben használhattuk megszerzett finn tudásunkat. Érettségi után mindketten nemzetközi szakon szeretnénk továbbtanulni, ezért érdekes volt belekóstolni a diplomaták életébe. Köszönjük a lehetőséget, hogy ilyen különleges helyre is eljuthattunk. Smile

Urbán Daniela, 13.E

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM: 035235 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

Alapítványunk

Leövey Gimnáziumért Alapítvány
Adószám: 18037724-1-43
Számlaszám: 11709002-20073792

Pályázataink

 

 

Partnereink

 

elte

 pte logo

müpa logo

BFZ logo 

EuroExam cikk 120

 

ecdl 

bbm-logo

concept2-logo

Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish

Rövidesen

P jún. 28 @09:00 - 10:30
Tanévzáró tantestületi értekezlet
Sze júl. 10 @08:00 - 13:00
Nyári ügyelet
Sze júl. 24 @08:00 - 13:00
Nyári ügyelet
Sze aug. 07 @08:00 - 13:00
Nyári ügyelet
Sze aug. 21 @08:00 - 13:00
Nyári ügyelet
 2019 június 26.  szerda ,23:04:15

Archív

Az alábbi oldalak már nem frissülnek, csak archívumként működnek!