Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Informatikai rendszergazda

(A 2013 szeptemberében induló képzésre vonatkozik!)

Alapadatok

  • A szakképesítés OKJ száma: 54 481 04
  • Képzési idő: 2 tanév
  • Beiratkozás feltétele: érettségi bizonyítvány
  • Gyakorlati képzés: Az iskola számítógéptermeiben
  • Nyári gyakorlat: 160  óra informatikai vállalkozásoknál

A képzés célja, tartalma:

Az Informatikai rendszergazda a kis- és közepes vállalat, intézmény, szervezet informatikáért felelős vezetőjének közvetlen munkatársa, vagy kihelyezett informatikai szolgáltatásokat végző cégben első szintű támogatói feladatokat lát el. Megfelelő mélységű - elméleti és gyakorlati - informatikai, hálózati ismeretei birtokában részt vesz a munkahely infokommunikációs hálózatának kialakításában és működtetésében. Koncepcionális kérdésekben feladata elsősorban a döntések előkészítése, míg megvalósításban a koordináló feladatok ellátása. Együttműködik a rendszerszervezőkkel, szoftverfejlesztőkkel.

Felelősségi körébe tartozik a vállalatnál működő informatikai hálózati eszközök, szerverek és munkaállomások, továbbá az informatikai alkalmazások összehangolt működésének és folyamatos frissítésének biztosítása, melynek révén hozzájárul a szervezet teljesítményének folyamatos növeléséhez, a szervezet céljainak eléréséhez.

A szakmai vizsga moduljai

 száma megnevezése vizsgatevékenység
 10815-12 Információtechnológiai alapok írásbeli (online teszt)
 10826-12 Szakmai életpálya-építés, munkaszervezés,...  szóbeli
 10817-12 Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés gyakorlati, írásbeli (online teszt)
 10828-12 Vállalati hálózatok üzemeltetése és felügyelete gyakorlati, írásbeli (online teszt)
 10827-12 Hálózati operációs rendszerek és szolgáltatások gyakorlati
 11498-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság írásbeli

A komplex vizsga részei 

1. A gyakorlati vizsga

A) Hálózatok konfigurálása
 
A gyakorlati vizsgán a jelölt egy hálózati feladatot old meg szimulált környezetben vagy valós eszközökön a Hálózatok, Vállalati hálózatok üzemeltetése és felügyelete témaköreiben, az általa megismert szimulációs eszköz vagy az általa megismert hardver eszközök felhasználásával.
 
B) Hálózati szolgáltatások telepítése és üzemeltetése

A gyakorlati vizsgán a jelölt egy összetett feladatot old meg az Vállalati hálózatok üzemeltetése és felügyelete, Hálózati operációs rendszerek és szolgáltatások témaköreiben, az általa megismert hardver/szoftver eszközök felhasználásával.
 
C) Adatbázis-kezelés
 
A gyakorlati vizsgán a jelölt kapcsolódik egy SQL kiszolgálón található adatforráshoz és a kijelölt feladatnak megfelelő adatbázis-kezelési és lekérdezési műveleteket hajt végre a „Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés” modul adatbázis-kezelés témaköreihez kapcsolódóan.

D) Weblapkészítés, programozás
 
A jelölt egy webes dokumentumot készít el, és egy ehhez kapcsolódó programozási feladatot old meg a „Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés” modul programozás és weblapkészítés témaköreihez kapcsolódóan, az általa megismert szoftver eszközök felhasználásával.

2. Központi írásbeli vizsga

A) Információtechnológiai alapok
 
Az írásbeli központilag összeállított vizsga kérdései az „Információtechnológiai alapok” modul témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

B) Hálózatok

Az írásbeli központilag összeállított vizsga kérdései a „Vállalati hálózatok üzemeltetése és felügyelete”, továbbá a „Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés” modul hálózatok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

3. Szóbeli vizsga - Hálózatok, munkaszervezés

A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a „Szakmai életpálya-építés, munkaszervezés”, továbbá a „Hálózati, programozás és adatbázis-kezelés” témakörök mindegyikét tartalmazzák.

Dokumentumok

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish