Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Megváltoztak az előrehozott érettségire jelentkezés szabályai

2019 végén megváltozott az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. kormányrendelet szövege. A változás lényege, hogy immár nem csak idegen nyelvből és informatikából, hanem mindazon érettségi tárgyakból, amelyek tanítása a középiskola helyi tanterve szerint befejeződik, a diákok az azt következő vizsgaidőszakban előrehozott érettségi vizsgát tehetnek. Nézzük részletesebben.

A 2019. december 20-ai - végleges változatú - szöveg a következőt mondja.

"9. § (3) Előrehozott érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt egyes érettségi vizsgatárgyból első alkalommal letett érettségi vizsga, amely letehető
a) a 12. § (1) bekezdésében meghatározott idegen nyelvekből, kizárólag a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév vizsgaidőszakaiban, továbbá
b) olyan érettségi vizsgatárgyból, amelyeknél a tanuló számára az adott vizsgatárgy vizsgájára való jelentkezés feltételeinek teljesítéséhez szükséges tantárgy, tantárgyak tanítása a középiskola helyi tanterve szerint a középiskolai tanulmányok befejezését megelőző tanévek valamelyikében lezárul, először a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában, valamint az azt követő vizsgaidőszakokban."

Mindez több dolgot is jelent egyszerre:

  • idegen nyelvekből kizárólag a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév vizsgaidőszakaiban vizsgázhattok majd, vagyis a 10. vagy 11. osztály őszi vagy tavaszi érettségi szezonjaiban,
  • más vizsgatárgyból, például fizikából, ha a tanév végén megkapjátok a sikeres bizonyítványt (és hivatalosan nem lesz több fizikaórátok, ezzel együtt meg is feleltek a teljesítés feltételeinek), ősszel már érettségizhettek belőle előrehozottan,
  • az új kormányrendelet törölte a májusi-júniusi vizsgaidőszak feltételét, így ezentúl érettségizhettek majd az őszi vizsgaidőszakban is előrehozott tárgyakból.

Konkrétan - a Leövey hatályos Pegagógiai Programja alapján - a következő tárgyakból nyílik meg most (tehát a 2020-as tavaszi érettségire történő jelentkezésnél) az előrehozott érettségire történő jelentkezés lehetősége.

  1. Nappali tagozaton a földrajz, informatika, kémia a 11. évfolyam végén.
  2. Felnőttoktatási tagozaton valamennyi osztályban a földrajz, kémia, továbbá az ifjúsági osztályokban az ének, informatika, vizuális kultúra11. évfolyam végén.
  3. Minden képzési formában idegen nyelvből a (10.,) 11. évfolyam végén, de ehhez osztályozó vizsgát kell tenni a (10.,) 11. és 12. évfolyam tananyagából.    

(A többi tantárgy esetében - például nappali tagozaton a fizika, ének, vizuális kultúra - legkorábban az őszi vizsgaidőszakban lehet majd előrehozott vizsgára jelentkezni.)

A 2020. május-júniusi vizsgaidőszakban letenni kívánt előrehozott érettségire a jelentkezési határidő: 2020. február 15.

További részletek

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish