Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Frissítve! – Tagozatos többlet a felvételi eljárásban

A koronavírus-járvány következtében intézményünk – számos budapesti középiskolához hasonlóan – úgy döntött, hogy a személyes jelenlétet igénylő szóbeli elbeszélgetést kivételesen ebben a felvételi folyamatban tagozatos többletpontszámokra cseréli. 

Tagozatos többletet csak azon jelentkezőktől kérünk, akiknek a „hozott” és az írásbelin szerzett összesített pontszámuk alapján esélyük van arra, hogy tanulmányaikat a Leövey Klára Gimnáziumban folytassák. Ennek ponthatárát a hozzánk jelenetkezők felvételi dolgozatainak eredményeinek ismeretében határozzuk meg, előreláthatólag február 26-ig. Azok a tanulók, akik a hozott és az írásbelin szerzett pontjaik alapján kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, mentesülnek a szóbeli felvételi alól. Ez nem jelenti azt, hogy iskolánkba automatikusan felvételt nyernek, csupán azt, hogy úgy sorolódnak be a felvételi rangsorba, mintha a szóbelin maximális pontszámot szereztek volna („hozott” + „írásbeli” + maximális tagozatos többlet = felvételi pontszám).

Értelmező szabály: A bemutatkozó portfólióban feltett kérdésekre adott válasz formájában kell elkészíteni a motivációs levelet. A kérdésekkel a tanulóknak adtunk támpontot, hogy miről kell szólnia a motivációs levélnek.

A mentességet (M) elért és elutasított (E) diákok kivételével az összes többi felvételizőtől tagozatos többletet kérünk, amelynek szempontjait tagozatonként alább ismertetjük:

  • A „nyek-es” osztályba és a haladó angol nyelvi csoportba jelentkezőknél élő szóbeli elbeszélgetésre kerül sor, ennek keretében megvizsgáljuk a nyelvi készséget, mérjük a szövegértésiés a szövegalkotási képességet. A beszélgetés döntően a választott idegen nyelven zajlik. A felvételi elbeszélgetés személyes jelenléti formában kerül lebonyolításra.
  • A történelem csoportba jelentkezők a szaktárgyból bemutatkozó portfóliót készítenek, amelyet a weblapon február 26-tól elérhető feltöltő felületen keresztül elektronikus formátumban juttatnak el iskolánkba. A portfólió része a motivációs levél, mely kézírásos formában készül. Ezen felül a központi írásbeli szövegértés feladatlap eredményét 40%-kal (max. 20 pont) súlyozzuk.
  • Az informatika csoportba felvételizők szintén a választott szaktárgyból készítenek bemutatkozó portfóliót, amelyet a weblapon február 26-tól elérhető feltöltő felületen keresztül elektronikus formátumban juttatnak el iskolánkba. A portfóliót kézírásos formában kell elkészíteni. Ezen felül a központi írásbeli matematika feladatlap eredményét 40%-kal (max. 20 pont) súlyozzuk.
  • A természettudományos csoportokba felvételizők szintén a választott szaktárgyból készítenek bemutatkozó portfóliót, amelyet a weblapon február 26-tól elérhető feltöltő felületen keresztül elektronikus formátumban juttatnak el iskolánkba. A portfóliót kézírásos formában kell elkészíteni. Ezen felül a központi írásbeli matematika feladatlap eredményét 40%-kal (max. 20 pont) súlyozzuk.
  • A mozgóképkultúra, média- és társadalomismeret, a dráma és a vizuális kultúra csoportba felvételizők az adott művészeti ágazat iránti elköteleződésüket bemutatkozó portfólióban bizonyíthatják. Ezt is digitalizálva, a weblapon február 26-tól elérhető feltöltő felületen keresztül elektronikus formátumban juttatnak el iskolánkba. A portfóliót valamennyi művészeti tárgy esetében maximálisan 25 pontttal értékeljük.
  • A sportolói tagozaton a tagozatos többlet maximálisan 25 pontjával a sportlapon igazolt sportolói tevékenységet ismerjük el. Tájékoztatjuk a felvételizőket, hogy a sportolói eredmények esetében az egyes sportágakat eltérő mértékben értékeljük. A sporttevékenység igazolása a gimnáziumunk honlapjáról letölthető, az egyesület és a szakszövetség által igazolt, legkésőbb 2021. február 15-ig egyénileg benyújtandó Sportlapon történik.

Tehát még egyszer: nyelvi tagozataink kivételével a szóbeli elbeszélgetés helyett idén maximálisan 25 pont erejéig tagozatos többletpontszámot lehet szerezni. Ez jellemzően a bemutatkozó portfólióból (melynek része a kézzel írott motivációs levél) és – a művésztagozatok kivételével – a tematikus írásbeli feladatlap többletsúlyozásából áll. A pontos részletek itt érhetőek el.

A tagozatos többletpontokról a nyelvi csoportok szóbeli elbeszélgetésével egy időben, 2021. március 8–9-én, hétfőn és  kedden, valamint március 12-én, pénteken fogunk dönteni.

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish