Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

A felvételi algoritmus működéséről, avagy érdemes-e a tanulói adatlapot módosítani?

Az előzetes felvételi rangsorok megjelenése után, március közepe táján lehetőség nyílik a tanulói adatlapok módosítására. Érdemes-e, kell-e ezzel foglalkozni? Növelhetjük-e így esélyeinket? Megpróbálunk segíteni.

 Nem! Mégis? Kell!

A – lentebb részletesen ismertetett – felvételi algoritmus működési módja, illetve a felvételi eljárás (jog)szabályai alapján három fő eset különíthető el.

Amikor nem érdemes módosítani: ha kedvenc iskolánkban – látszólag – esélytelennek tűnünk.

Tapasztalataink szerint a szülők/jelentkezők egy része ilyenkor a bizonytalanabbnak ítélt iskolákat/tagozatokat hátrébb, míg a biztosnak tűnő lehetőségeket előrébb sorolja. Ez a döntés – a későbbiekben részletesen megindokoljuk – nem célszerű; mind a jelentkezőknek, mind az iskoláknak egyértelműen hátrányos.

Itt most csak egy rövid magyarázat: ha a biztos lehetőséget teszik az első helyre, akkor éppen annak az esélyét zárják ki, hogy a bizonytalan lehetőséget a rendszer kipróbálja, tehát az esetleg valóra válhasson. Viszont, ha a bizonytalan helyzet marad az első helyen, akkor azt az algoritmus kipróbálja – akár sikerülhet is :-) –, vagy – a rosszabb esetben – a biztos második helyre veszik föl a tanulót.

Amikor módosítani érdemes: ha időközben megváltoztak szándékaink.

A szülők, a felvételizők természetesen igyekeztek megalapozottan dönteni: nyílt napokon vettek részt, felvételi tájékoztatókat tanulmányoztak, ismerősöktől érdeklődtek… Azonban felvételi eljárás hosszú: a lapok beadása óta eltelt hetek/hónapok alatt érhették a felvételizőket korábbi tapasztalataikkal homlokegyenest ellentétes benyomások is. Ha ezek alapján úgy gondolják, hogy az iskolák/tagozatok korábban megadott sorrendje immár nem tükrözi valódi vágyaikat, akkor módosítsanak a tanulói adatlapon!

Amikor módosítani kell: ha valamit hiba történt a jelentkezésnél.

Például – így vagy úgy – olyan tagozat neve/kódja került a jelentkezési lapra, ahol egyáltalán nem szeretnénk tanulni (vagy ami esetleg nincs is az iskolában). Vagy fordítva: éppen a leginkább kívánt tagozat maradt le a lapról – amit közösen észrevettünk, a nálunk lévő jelentkezési lapon javítottuk is – de ettől még a KIFIR számítógépe nem fog tudni róla… :-( Ezen esetekben muszáj módosító adatlapot beküldeni!

A felvételi algoritmus

A magyar középiskolai felvételi rendszer az ún. késleltetett elfogadási algoritmust (Gale-Shapley algoritmus) használja, ami 2012-ben közgazdasági Nobel-díjat hozott megalkotóinak, továbbfejlesztőinek.

Az algoritmus sikerének titka, hogy mindig igazságos párosítást eredményez, azaz olyan módon kapcsolja össze a jelentkezőket az iskolákkal (vagy a párkereső fiúkat a lányokkal, az üzletfeleket kereső eladókat a vevőkkel, donorokat a szervekre váró betegekkel), hogy mindenki a számára elérhető legjobb partnert kapja. Az algoritmus nagyon hatékony: nem véletlen, hogy ezt az eljárást alkalmazzák 1952 (!) óta az USA-ban a kórházi gyakornokok elhelyezésére, a spanyol felsőoktatási felvételi során, a New York-i, bostoni középiskolákban.

A Gale-Shapley algoritmus lényege az alábbi lépésekben foglalható össze.

  1. A felvételi eljárás során a jelentkezők az általuk elsőnek megjelölt helyre, de csak "ceruzásan" kerülnek felvételre, és a nevüket bármikor „kiradírozhatjuk”, ha náluk jobb jelentkező szeretne arra a tagozat bekerülni, és így túllépnénk az adott keretszámot.
  2. A kiradírozott jelentkező esetében ekkor a jelentkezési listájáról elővesszük a következő iskolát/tagozatot és ott próbálkozunk, persze így esetleg kiütve egy ott ceruzával beírt jelentkezőt.
  3. Ez így megy (ismétlődik) mindaddig, amíg mindenki felvételt nyer, vagy ha a fel nem vett jelentkezők listájáról elfogynak a megjelölt, „kipróbálható” iskolák, tagozatok.

Matematikailag bizonyítható (lásd lentebb), hogy ez az algoritmus

  • igazságos (avagy Gale és Shapley szóhasználatával stabil), tehát egy diák jelentkezése visszautasításának oka kizárólag az lehet, hogy az adott tagozat létszámkeretét a diáknál jobb jelentkezőkkel töltötték fel,
  • az „őszinte” (tehát az iskolákat/tagozatokat valódi vágyaik szerint rangsoroló) diákok számára optimális megoldást ad (Al Roth – a másik Nobel díjas - bebizonyította, hogy a diákoknak ebben az eljárásban mindig megéri a valódi preferenciáikat megadni, ugyanis ha – „taktikai” okokból - más sorrendet adnak meg a jelentkezési lapjukon, akkor lehetetlenné válik, hogy egy számukra kedvezőbb helyre vegyék fel őket).

A matematikai részletek iránt érdeklődők számára alábbi tanulmányokat ajánljuk:

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

Alapítványunk

Leövey Gimnáziumért Alapítvány
Adószám: 18037724-1-43
Számlaszám: 11709002-20073792

Pályázataink

 

 

Partnereink

 

elte

 pte logo

müpa logo

BFZ logo 

EuroExam cikk 120

 

ecdl 

bbm-logo

concept2-logo

Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish

Felnőttoktatási Tagozat

A Felnőttoktatási Tagozat (ifjúsági, esti és további képzési lehetőségek) elérhetőségei:

Web: fot.leovey.hu

Telefon: +36-1-216-0304

Email: uh.yevoel@tnullof

Covid-19 esetekkel összefüggő aktuális intézményi állapot

Igazolt koronavírusos diákok száma: 2

Igazolt koronavírusos pedagógusok száma: 0

Tantermen kívüli digitális oktatásban tanuló osztályok száma: 34

Rendkívüli szünet miatt otthon tartózkodó osztályok száma: 0

A listát az aktuális állapotnak megfelelően folyamatosan frissítjük!

Az utolsó frissítés dátuma: 2021.03.02.

In memoriam BZ

BZ

Bánhegyesi Zoltán
1955-2020
gimnáziumunknak 42 éven át tanára, 25 éven át igazgatója,
majd címzetes igazgatója
Emlékét, elveit, emberségét, valamint az iskola iránti mély elköteleződését megőrizzük és továbbadjuk.

Diákjaink búcsúfilmje

 

Rövidesen

Nincsenek események
 2021 április 11.  vasárnap ,00:36:39

Archív

Az alábbi oldalak már nem frissülnek, csak archívumként működnek!