Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Rosatom School verseny

Gimnáziumunkat az Orosz Kulturális Központban, a "Roszatom Iskola" projekt keretében megrendezett komplex versenyen négy csapat képviselte. A 9.B osztály csapata (Daróczi Balázs, Exner Rómeó, Kőműves Tamás, Simon Csaba) az 1. helyen végzett; a 10.B osztály csapata (Bagoly Edina, Berghszászy Anna, Besenyi Dénes, Umana Mauricio Maxwell) a 3. helyet szerezte meg. Tanáraik: Szilaj Gabriella, Kiss Ildikó. Gratulálunk! Szilaj Gabriella tanárnő élménybeszámolója:

Újfajta tudás, újszerű verseny! Újabb leöveys győzelem!
Вот это да! Молодцы!

Az Orosz Kulturális Intézettől kaptuk a megkeresését: úgynevezett tantárgyak feletti, komplex tudást és képességeket igénylő versenyre hívtak 4 fős csapatokat szombat 10 órától. Az olimpiádé, ahogy az oroszok nevezik, bár nemzetközi, jelen stádiumban nem igényelt orosz nyelvtudást.

Fantasztikus hangulatban telt el a négy óra. A Moszkvából érkezett zsűri tagjai inkább játékról beszéltek, nem is versenyről. Leginkább a fizika tárgyhoz közel álló feladványok jelentették a kihívást a 9. és 10. B-ből érkezett diákjainknak. Igen, a fejek hátsó zugában felderengtek bizonyos órai példák, de ez valami más volt most.

Fel kell állítani egy elméletet, hogyan lehet pl. ledobni egy tojást nagyobb magasságból, hogy az ne törjön össze. Mindössze pár szívószálat, papírt, némi celluxot lehet felhasználni a tojás röptéhez. A zsűri pontjai részvényekké alakultak. Miközben ámultunk a hatodikosok elmés megoldásán vagy épp kíváncsian néztük, a leöveys asztaloknál milyen élénk eszmecsere folyik, már mérlegelni kellett, milyen részvényeket „vásárolunk” a tőzsdén. Nem volt elég az okoskodás, a haszonért kockázatot is kellett vállalni. Egy jó részvény-paket tízszeres hozadékkal kecsegtetett.

A Daróczi Balázs, Exner Rómeó, Kőműves Tamás, Simon Csaba 9.B osztályos csapat mert, kockáztatott és a - nem is tökéletes - elméletét kiválóan kivitelezte, így az 1. helyen végzett.
A 10.B osztály csapata: Bagoly Edina, Berghszászy Anna, Besenyi Dénes, Umana Mauricio Maxwell 3. helyezést ért el.
Részt vettek még: Czibere Balázs, Seprős Szilárd, Zemen Gergő, Újfalusi Kinga (5. helyezés) és Alapi Kinga, Galambos Laura, Kovács Boglárka, Terenyei Lizett (8. helyezés).

V.V. Platonov úrral az OKK igazgatójával és A. A. Urazbekovával, az intézet tudományos munkatársával a 10 országot átfogó nemzetközi verseny tapasztalatairól beszélgettünk. Kiss Ildikó tanárnő kiemelte az élményszerű gyakorlati feladatok hasznát. Nem szorult bizonyításra a versenyen a kooperatív készségek szerepe. Az olimpiádé gördülékeny lebonyolításában nem jelentett az sem akadályt, hogy a zsűrivel folytatott párbeszédet, a prezentációkat tolmácsolni kellett. Akkor is türelmesen figyeltek a versenyzők, amikor az orosz anyanyelvű gyerekek oroszul mondták el megoldási tervüket.

Berecz Péter és Meggyes Bence az LKG TV képviseletében végig szurkoltak csapatainknak. Hamarosan be is számolnak a híradóban arról, hogy Kiss Ildikó tanárnő és az első helyezett leöveys csapat 2018 nyarán 12 napra utazik  Törökországba jutalom-táborozásra. A magam részéről annak örültem leginkább, hogy orosz nyelvtanításunk helyzetbe hozott olyan diákokat is, akik most még más idegen nyelveket tanulnak. Tetszett az is, hogy a cél nem egymás legyőzése volt.

Szilaj Gabriella

Diákjaink élménybeszámolói a táborról:

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish