Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Legendás tanárától búcsúzik a Leövey

Mély fájdalommal értesültünk róla, és adjuk tovább a szomorú hírt, hogy a Leövey Klára Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, Dr. Nagy Emília tanárnő 2022. július 31-én rövid, méltósággal viselt betegség után 67 esztendős korában elhunyt. Végtisztessége 2022. augusztus 24-én 10.30 órakor lesz a kispesti temetőben.
A tanárnő 1969–1973 között a Leövey Klára Gimnázium tanulója, majd 1992-tól 2018-as nyugdíjba vonulásáig tanára volt. A kétezres évek első évtizedében nevelési igazgatóhelyettesként is dolgozott. Az alábbiakban Szabó Ágnes tanárnő búcsúírását közöljük.
 
dr nagy emilia

 

Dr. Nagy Emília (1955–2022) évtizedeken keresztül meghatározó egyénisége volt a Leövey Gimnáziumnak: magyartanárként, számtalanszor osztályfőnökként, munkaközösség-vezetőként, igazgatóhelyettesként, az ifjúsági osztály programjának kitalálójaként, szolidáris lelkiismeretünk megtestesítőjeként. Amit ma gyakran leöveys szellemiségnek nevezünk, annak megteremtését nagyban neki köszönhetjük.

Nagy Emília 1955-ben született. A sorsa már viszonylag korán összefonódott iskolánkkal, a Leövey Gimnázium diákja volt 1969–1973 között az – angoltagozatos –  IV. A osztályban.

Egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán folytatta, nyelvésznek készült, lapp és cseremisz stúdiumokat folytatott. 1980-tól tanársegéd volt a Finnugor Tanszéken, doktori munkáját is itt írta meg: Ismétléses szerkezetek a permi nyelvekben és a cseremiszben. 1983-ban a bölcsészettudományok doktorává avatták. Azonban a tudósi-kutatói életforma nem elégítette ki.

Tanár vagyok – mondta utóbb a híressé vált beszédében. Ezért először 1987 és 1992 között a Fővárosi Önkormányzat Hetes Diákotthonában tanított magyart, majd 1992-ben visszatért a Leöveybe, immár magyartanárként, és azonnal megkapta első osztályfőnöki feladatát. Generációkat nevelt a magyar irodalom és az anyanyelv tiszteletére és szeretetére. Az élményközpontú tanítás híve volt, sokan emlékeznek a mai napig az óráira, irodalmi rendezvényeire, a színházi előadásokra és kirándulásokra. Elfogadottsága és szakmai tekintélye alapján hosszú éveken keresztül ellátta a ferencvárosi gimnáziumok magyar munkaközösségeinek tantárgygondozását.

Nagy gondot fordított a leöveys hagyományok életben tartására, megírta gimnáziumunk történetét a 130. éves jubileumra, kiadványokat szerkesztett, megszervezte a régi tablóképek digitalizálását, tartotta a személyes kapcsolatot a Leövey elődje, a Ranolder Intézet idős tanáraival, tanítványaival, a már nyugdíjas kollégákkal, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusával, régi diákjainkkal. Volt tanítványai sokszor visszajártak és vitték a nagyvilágba a Leövey jó hírnevét. 

A társadalmi igényeket követve, az oktatás tartalmi és szerkezeti változásainak is elébe menve Bánhegyesi Zoltán igazgatóval közösen dolgozták ki a Leövey ma is működő osztály, tagozat és fakultációs rendszerét és az új pedagógiai program alapjait. Ő állította össze a második esélynek is nevezett ifjúsági osztályunk programját, majd 2013-ban osztályfőnökként elindította az FI-osztályt, négy év múlva pedig sikeresen le is érettségiztette őket.

Szociális érzékenysége legendás volt, nevelési igazgatóhelyettesként törődött tanár és diák gondjával, bajával. 2018-ban köszöntöttük utoljára nyugdíjba vonulása alkalmából. 

Nagy Emília viszonylag korán, a 2010-es évek elején bekapcsolódott több civil mozgalom munkájába. Különösen sokat tett a szegényeket támogató szervezetekért, ennek mai is élő gyakorlatát ő teremtette meg a Leöveyben különféle gyűjtések és adományozások formájában. A nőmozgalomban is aktív volt, de országosan ismertté a nagy tanártüntetések szónokaként vált. Idézzük 2015. március 15-én mondott szavait:

„TANÁR VAGYOK. Féltem a gyerekeket. Féltem őket a jövőjüktől: az éhezéstől, a méltánytalan megkülönböztetésektől és a tudatlan szolgaságtól. Mert bezárják előttük az emberi élet és a tudás kapuit."

Ha a Leövey Klára Gimnázium hatalmas épületének zegzugos folyosóit járjuk, a falakon lépten-nyomon olyan tablókra bukkanunk, ahonnan a magyartanár, osztályfőnök, igazgatóhelyettes Nagy Emília mosolyog ránk. Őrzi az épületet, óvja a gyerekeket, erőt ad a kollégáknak. Hiszen velünk van – mindörökre.

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

Alapítványunk

Leövey Gimnáziumért Alapítvány
Adószám: 18037724-1-43
Számlaszám: 11709002-20073792

Pályázataink

 

 

Partnereink

 

elte

 pte logo

müpa logo

BFZ logo 

EuroExam cikk 120

 

ecdl 

bbm-logo

concept2-logo

Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish

Felnőttoktatási Tagozat

A Felnőttoktatási Tagozat (ifjúsági, esti és digitális képzések) elérhetőségei:

Web: fot.leovey.hu

Telefon: +36-1-216-0304

Email: uh.yevoel@tnullof

Rövidesen

Nincsenek események

Archív

Az alábbi oldalak már nem frissülnek, csak archívumként működnek!