Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Leöveysek Krakkóban és Auschwitzban

A történelmi munkaközösség évi tanulmányi kirándulását idén Dr. Igaz Levente tanár úr szervezte március 24–26. között Krakkóba és annak környékére, Kis-Lengyelországba, melyet mifelénk még sokan a Habsburg-kori néven Galíciaként ismernek.

A hosszú utazást követően a 44 tanuló és öt pedagógus először Krakkó történelmi belvárosával ismerkedett meg, amiből – természetesen – a Wawel sárkányának mondai története sem maradhatott ki. Igaz tanár úr éppen a legizgalmasabb résznél tartott, amikor a szobor hirtelen tüzet okádott…

NAT 202303 krakatau 43

Az esti városnézést követően a második napon nyugat felé, a sziléziai és szlovák–cseh határ közelében fekvő Auschwitzba utaztunk.

NAT 202303 krakatau 44

Az emberiség egyik leggonoszabb cselekményének helyszínén négy órát át próbáltuk felfogni a felfoghatatlant. Az egyik barakk folyosójának két oldalán mintegy ezer férfi (fiú) és ezer nő (leány) zsidó táborlakó regisztrációs fotója van kiállítva. Ők bár első „blikkre” talán jobban jártak, mint a rögtön megsemmisítettek, hisz napi 12-14 órás munkavégzéssel mentesültek az azonnali haláltól, de a 40-50 méter hosszú folyosón talán tíz olyan ember adatait találtuk meg, akik túlélték az aushwitzi fogság első esztendejét! Birkenauban elhelyeztük a Leövey koszorúját a magyar tábor egyik fabarakkjában.

A hazautazás napján először Bochniában, a sóbányánál álltunk meg. Ez a kiállítás talán kisebb, kevéssé felkapottabb, mint a wieliczkai, de sokkal histórikusabb, elsősorban a különböző korok bányászati eljárása jelenik meg, közérthető módon.

NAT 202303 krakatau 45

Végül a Kárpátok északi peremének számító Beszkidek hegységbe emelkedtünk, ahol Limanowa kisvárosban a régi Magyarország egyik legnagyobb katonai hőstette előtt róttuk le tiszteletünket. Muhr Otmár soproni ezredes és a 9. Nádasdy-huszárezred spártai példája napjaink számára is tanulságul szolgál: a lovukról leszálló huszárok 1914. november–decemberében itt állították meg önfeláldozó közelharcban az orosz gőzhengert. A jelentős siker több mint harminc évre visszavetette az Európa és hazánk ellen nyomuló puszító, erőszakos muszka inváziót.

NAT 202303 krakatau 46

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

Alapítványunk

Leövey Gimnáziumért Alapítvány
Adószám: 18037724-1-43
Számlaszám: 11709002-20073792

Pályázataink

 

 

Partnereink

 

elte

 pte logo

müpa logo

BFZ logo 

EuroExam cikk 120

 

ecdl 

bbm-logo

concept2-logo

Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish

Felnőttoktatási Tagozat

A Felnőttoktatási Tagozat (ifjúsági, esti és digitális képzések) elérhetőségei:

Web: fot.leovey.hu

Telefon: +36-1-216-0304

Email: uh.yevoel@tnullof

Rövidesen

Nincsenek események

Archív

Az alábbi oldalak már nem frissülnek, csak archívumként működnek!